DE ROEP VAN DE WILDERNIS

Frank van Zwol

Wildernisgids, gaaf! Wat een vak. Is dat moeilijk?

Eenvoudig gesteld is wildernisgids geen beschermd beroep en mag iedereen zich hiervoor uitgeven. Persoonlijk kijk ik daar wat anders tegenaan en ben van mening dat je pas verantwoord mensen mee kunt nemen in de wildernis als je over een aantal stevige kwalificaties beschikt als een gedegen gidsenopleiding, ruimschootse eigen expeditie-ervaring, uitstekende leidinggevende en didactische vaardigheden, stressbestendig bent, sociaal vaardig en geoefend in groepsdynamiek. Je moet getraind zijn in meteorologie, survival skills, search & rescue en navigatie in ongebaand terrein. Uiteraard ben je gecertificeerd in wilderness first aid. Vervolgens dien je de activiteiten die je aanbiedt zelf op expertniveau te beheersen en bekend te zijn met het gebied waar je opereert. En als laatste, maar zeker niet minst belangrijke punt, moet je ook nog een prettig persoon zijn waarbij mensen zich vertrouwd voelen om mee op pad te gaan. Dat is nogal wat…

En hoe zit dat bij Frank van Zwol?

Na mijn diensttijd als bergingsduiker bij de genie volgde ik de Middelbare Bosbouw en Cultuurtechnische School en heb ik jarenlang gewerkt als rayoncoördinator bij een waterschap. In 2006 besloot ik van mijn hobby mijn werk te maken en volgde de 100 dagen fulltime opleiding International Wildernessguide bij Taku Adventures in British Columbia. Sindsdien ben ik actief als wildernisgids.

Onze expedities

De lijst van eigen expedities en wildernistrips die ik samen met Jolanda Linschooten ondernomen heb is langer dan ik hier kwijt kan. Een paar bijzondere tochten:

  • Trans Alaska expeditie 1997. Alaska van noord naar zuid per mountainbike, te voet en per kano. (Jolanda Linschooten schreef hierover het boek Keerpunt Alaska).
  • Dubbele doorsteek van Spitsbergen.
  • Oversteek van de Groenlandse ijskap, 600 km op ski’s.
  • Dwars door de Yukon, 1000 km per kano over de Yukon River en te voet door de Ogilvie mountains in Canada.
  • Trekking in de Brooks Range en kanotocht op de Alatna River (Alaska).
  • Kanotochten op de South Nahanni River (Canada), de Tatshenshini & Alsek (Alaska), de Kaitum Elva en de Wideblom ronde, beiden in Lapland.

Verdere outdoor ervaring en opleidingen

Kajakken op wildwater doe ik al vanaf mijn achttiende. Later kwamen daar de open kano-expedities bij. Behalve geoefend kanovaarder ben ik opgeleid tot duikinstructeur (niet meer actief) en heb jaren op wedstrijdniveau aan orienteringslopen gedaan, waarin ik in 2003 Nederlands Kampioen werd in mijn leeftijdsklasse. Samen met Jolanda Linschooten liep ik enkele topklasseringen in de Britse Karrimor International Mountain Marathon (tegenwoordig OMM). Ik volgde meermaals de training Whitewater Rescue Tecnician – Advanced bij Rescue3 en ben gecertificeerd Wilderness First Responder bij Wilderness Medical Associates. Last but not least ben ik een van de weinige Nederlandse wildernisgidsen op level 3 van de Wilderness Guides Association.

Into the wild

Of het prettig is om met mij de wildernis in te trekken is een vraag die ik lastig zelf kan beantwoorden. In elk geval zijn er veel mensen die na een eerdere activiteit besluiten opnieuw mee te gaan.

AVONTUURLIJK MULTITALENT

Jolanda Linschooten

Veel activiteiten organiseer ik samen met mijn vrouw en partner-in-adventures, de avontuurlijke alleskunner en outdoor fotograaf Jolanda Linschooten. Haar outdoor cv loopt van Arctische expedities in Groenland en Canada tot podiumplaatsen bij de Marathon de Sables in de zinderende Sahara. Ze heeft een reeks boeken gepubliceerd over haar avonturen en een immense stapel artikelen, onder meer voor National Geographic. Daarnaast vult ze met haar presentaties complete theaters. Alles bij elkaar teveel om hier op te noemen. Beter kun je even kijken op de website van Jolanda Linschooten.

MEER WETEN?

Vragen, mee de wildernis in? Naast de outdoorcursussen met open inschrijving organiseer ik vooral maatwerk voor kleine groepen. Stuur me een email en ik maak een passend programma.

LIEVER KANOËN?

Behalve wildernisgids ben ik dealer van Ally vouwkano’s. Het ultieme vervoermiddel voor tochten in de wildernis. Meer over deze geweldige kano’s op vouwkanowinkel.nl

SPANNING EN AVONTUUR

Alles over mijn spannende boeken is te vinden op FrankvanZwol.nl – de avontuurlijkste thrillerauteur van Nederland.