FotoWildernisgids is geen beschermd beroep en er bestaat geen door de overheid erkende opleiding voor. Zelf volgde ik de opleiding van 100 dagen bij Taku Adventures in Canada.
Om te garanderen dat je met een professional op stap gaat, gebruik ik de naam wildernisgids niet als loze marketingkreet, maar ben ik voortdurend bezig met het onderhouden en ontwikkelen van mijn vaardigheden. Daarnaast ben ik actief als bestuurdlid / activiteitencoördinator van de International Wilderness Guides Association.
Foto.
.
Dus mocht je tijdens een tocht per ongeluk je enkel verstuiken of met je mes uitschieten, dan ben ik in het bezit van een Wilderness First Responder opleiding om eerste hulp te verlenen en de gevolgen van je verwondingen te minimaliseren. Erger dan een blaar doorprikken of een teek verwijderen komt gelukkig zelden voor, maar als het onverhoopt een keer fout gaat, dan ben je in goede handen.
Foto.
Ook bij een rivierdoorwading of als je tijdens het kanoën uit je boot valt hoef je je geen zorgen te maken. Met de Whitewater Rescue Technician - Advanced opleiding van Rescue-3 zorg ik dat je binnen de kortste keren weer veilig op het droge staat.
FotoFrank van Zwol Wildernisgids en auteur

Frank van Zwol (1963) is een avonturier die het liefst te voet, op ski’s of per kano de wildernis van Alaska, Canada of Scandinavië intrekt.
Na een diensttijd als bergingsduiker bij de genie (1984-1985), begon hij een loopbaan van 15 jaar als rayoncoördinator bij een waterschap, waarin hij zijn technische kantoorfunctie combineerde met buitenwerk en leidinggeven.
In deze periode volgde hij de opleiding tot 1* duikinstructeur (1995) en was jarenlang actief als verenigingsinstructeur. Hij ondernam vele kanotochten op wildwater binnen en buiten Europa, waaronder enkele expedities op wildernisrivieren in Alaska en Canada samen met echtgenote Jolanda Linschooten. Opmerkelijke zelfgeorganiseerde expedities waren verder de tocht per mountainbike, te voet en per kano dwars door Alaska, de dubbele doorsteek over Spitsbergen en de eerste Nederlandse kust tot kust oversteek van de Groenlandse ijskap.
Hij werd ondermeer Nederlands Kampioen oriënteringslopen (2003) in zijn leeftijdsklasse. In het buitenland nam hij deel aan meerdaagse bergmarathons en hij kan zichzelf met recht kaart en kompas expert noemen.
In 2006 besloot hij zijn overheidsbaan op te zeggen om zich professioneel met buitensport bezig te houden en volgde hij de opleiding tot International Wilderness Guide in Canada.
In de afgelopen jaren heeft hij een uniek programma outdoor- en wilderniscursussen opgebouwd, schreef hij tientallen artikelen en drie avonturenthrillers, gebaseerd op zelf doorleefde avonturen en expedities. Daarnaast is hij dealer van Bergans Ally vouwkano's.


 

FotoJolanda Linschooten Beroeps avonturier

Beroepsavonturier Jolanda Linschooten (1966) maakt reizen op eigen kracht door ruige natuur, te voet, per kano of op ski’s. Soms alleen, vaak ook samen met echtgenoot en wildernisgids Frank van Zwol. Jolanda Linschooten gaat fysieke uitdagingen niet uit de weg en ondernam een groot aantal aansprekende expedities door de wildernissen van het hoge noorden. Naast haar reizen en reportages is ze een succesvol hardloopster in ultramarathons door de bergen.
Haar expedities en bergloop prestaties worden door de buitenwereld vaak als extreem beschouwd, maar de fysieke prestatie is niet haar primaire drijfveer. Altijd zoekt zij naar een band met de natuur en wil door middel van tekst en beeld de inspiratie doorgeven die zij daarbuiten opdoet.

Sinds 2000 maakt zij met haar bedrijf Outdoorfoto reportages voor tijdschriften, schrijft boeken, geeft multimediapresentaties en fotoworkshops waarbij haar avontuurlijke reizen en expedities de inspiratiebron vormen.

Login

© 2009 Tekst: Frank van ZwolFotografie: Jolanda LinschootenDisclaimer

© 2009 Tekst: Frank van Zwol Fotografie: Jolanda Linschooten Disclaimer