Login

Wintersurvival Zweden 2012

Een week kamperen, midden in de winter en zonder tent? Het klinkt als iets wat eigenlijk niet kan. Voor mij reden genoeg om het te proberen. Eind februari trok ik vanaf Juvuln Camping de Zweedse bossen in.
Een sneeuwhut bouwen, op houtvuur koken, sneeuwschoenen maken en ijsvissen. Bekijk het beeldverslag van mijn avontuur en... in 2013 mag je mee als je durft!

Foto
De eerste dag bouw ik een quinze, ofwel een sneeuwhut als er te weinig sneeuw ligt voor een sneeuwhol. Stap 1: schep de sneeuw op een grote hoop en stamp het stevig aan.
Foto
Als de berg een omvang heeft van een iglo, pas je de truc met de naar binnen gestoken stokjes toe.
Foto
En dan kan het uitgraven beginnen.
Foto
Een paar uur later kan ik checken of het dak stevig genoeg is. Als ik er op kan staan kan ik er ook rustig in slapen.
Foto
Laat het buiten maar stormen, binnen is het heerlijk stil.
Foto
De volgende dag stijgt de temperatuur zo ver boven nul, dat ik niet in de quinze kan overnachten en in de vliegende storm verder trek om ergens mijn tarp op te zetten.
Foto
De ondersteuning van de tarp met een paar berkenstaken bleek geen overbodige luze toen er `s nachts een flink pak sneeuw viel.
Foto
Tijd voor het volgende project: sneeuwschoenen maken.
Foto
Nee, niet in een keer proberen rond te buigen, stukje bij beetje de spanning opvoeren anders zeggen ze krak en kun je opnieuw beginnen.
Foto
Zo begint de basisvorm al ergens op te lijken.
Foto
Even puzzelen hoe je zo``n bespanning er op krijgt, maar dan heb je ook een paar sneeuwschoenen waar je echt op kunt lopen! Wat zeg ik, ze zijn nog lichter dan mijn kunststof TSL`s.
Foto
Van al die klussen krijg je wel honger dus probeer ik een visje te vangen onder het ijs. Een kwestie van geluk en geduld. Het ontbreekt me vandaag aan alletwee...
Foto
Dan maar een goede fik bouwen, wel jammer dat er vandaag geen vis wilde bijten.
Foto
Gelukkig had ik daar vooraf al een beetje rekening mee gehouden en een stuk rendier meegenomen voor in de koekenpan. Even iets anders dan een vriesdrooghapje.
Foto
Op de terugweg naar de bewoonde wereld loop ik langs mijn quinze. Ik had verwacht dat hij ingezakt zou zijn, maar behalve een wat platter dak kun je er zo weer in kruipen.

© 2009 Tekst: Frank van ZwolFotografie: Jolanda LinschootenDisclaimer

© 2009 Tekst: Frank van Zwol Fotografie: Jolanda Linschooten Disclaimer